APA ITU ISOMALT?
APAKAH ISOMALT? ~~ Isomalt adalah pengganti gula (biasanya terdapat dalam gula-gula tanpa gula) dan SANGAT BANYAK untuk digunakan sebagai hiasan yang boleh dimakan.
Isomalt mungkin bukan sesuatu yang pernah anda dengar melainkan anda adalah penghias kek atau tukang masak pastri tetapi anda tidak perlu menjadi pakar untuk menggunakannya!
JADI ...
BOLEH KE KITA MAKAN?
Isomalt sebenarnya dibuat dari bit gula tebu atau madu dan selamat untuk dimakan.
Sesetengah orang berpendapat ia tidak boleh dimakan kerana badan anda tidak dapat mencernanya. Ia melewati anda (secara semulajadi) jadi jika anda makan BANYAK, anda akan mendapat sakit perut TETAPI anda harus makan kuantitinya SEBESAR sebiji bola golf.
Isomalt mula ditemui pada tahun 1956. pada mulanya ia digunakan sebagai produk yang kecil dan diekstrak dari sukrosa
Ciri-ciri umum isomalt
Bahan ini adalah karbohidrat rendah kalori, dalam bentuk kristal berwarna putih. ia dipanggil isomalt @ palatinit. mempunyai rasa manis tanpa bau
Ia mempunyai rintangan kelembapan yang rendah, jadi sangat mudah larut di dalam air
Isomalt (E953) telah digunakan sebagai makanan tambahan sejak tahun 1990, ia dianggap sebagai produk selamat dan boleh diguna kan dalam kegunaan harian. Selepas penyelidikan.. Produk ini mula digunakan secara meluas diseluruh dunia.
Isomalt adalah pemanis semulajadi, yang digunakan dalam industri makanan sebagai pengawet. Ia diserap dengan baik di dalam badan.
Komposisi bahan tersebut termasuk:
- hidrogen;
- oksigen dan karbon (50% – 50%).
Berdasarkan yang tersebut di atas, ia adalah benar-benar selamat dan tidak berbahaya kepada tubuh manusia. Anda boleh menggunakan produk ini walaupun untuk orang yang menderita diabetes.
walaubagaimanpun, jika badan mempunyai masalah serius dengan fungsi saluran pencernaan; ia tidak digalakan untuk diambil dengan enggunaan yang kerap. begitu juga dengan waniita hamil
Pakar-pakar telah membuktikan bahawa produk ini dapat mengekalkan tahap asid perut yang normal.
Kompaun ini tidak menjejaskan enzim saluran gastrointestinal dan aktiviti mereka, yang tidak mengubah intensiti proses pencernaan.
Isomaltosis menyebabkan rasa kenyang. Isomalt mempunyai sifat yang sama seperti serat – ia membantu untuk mewujudkan kesan memuaskan perut, menghilangkan rasa lapar untuk seketika.
Pengganti gula selamat untuk pesakit kencing manis. Bahan tidak diserap ke dalam dinding usus, jadi glukosa yang terkandung dalam darah tidak meningkat. Kompaun ini mempunyai indeks glisemik yang rendah dan mempunyai nilai kalori yang rendah. Tiga kalori mengira satu gram isomalt.
Produk ini adalah sumber tenaga yang sangat baik. Selepas badan telah menerima bahan ini, seseorang menerima bersama-sama dengannya satu letupan tenaga, yang menunjukkan dirinya pada keadaan kesihatan umum.
Produk ini semulajadi, kerana ia diperbuat daripada bahan semula jadi.Mempunyai rasa manis yang enak. Untuk pengeluaran, bit gula sering digunakan. Berdasarkan ini, dapat difahami bahawa 55% rasa bersamaan dengan rasa sukrosa.
DI MANA ANDA MENDAPATKAN ISOMALT? ~~ Pada dasarnya terdapat dua jenis isomalt yang boleh anda beli. Kadang-kadang anda dapat mencari butiran isomalt mentah di kedai-kedai bekalan kek atau anda boleh membelinya secara dalam talian. Jenis yang mentah dan masih perlu dimasak hingga suhu yang sesuai.
ISOMALT juga terdapat didalam produk PS( performance secrect) duo vitamin pengambilan 2 tablet 1 hari dapat membantu menyelesaikan masalah kulit seperti parut, jerawat dan jeragat.
Ulasan
Catat Ulasan